Značaj roditeljskog doma

Želim više - Roditeljstvo

Radost iščekivanja djeteta

Velika je radost kada bračni par očekuje dijete. Ne samo da se tome raduju budući roditelji, već ta radost prelazi i na njihove roditelje te prijatelje. A kad se dijete rodi i počne rasti onda radosti nema kraja. Prvo gugutanje, osmjeh, pa i plač ima svoje mjesto u radosti roditeljskog doma. Kako je samo malo potrebno da mi ljudi budemo istinski sretni! Znam bračne parove koji nisu mogli imati vlastitu djecu. Jest da je to bio šok za njih i velika tuga. No, oni tu nisu stali, već su učinili sve kako bi došli do vlastite djece — posvojenjem. Zlonamjernici bi rekli, pa eto, oni su utažili svoju sebičnu čežnju za djecom. Naprotiv, takvi bračni parovi samo odgovaraju na roditeljsku ljubav koja je utkana u njihova bića od samoga Stvoritelja. Svaki par koji posvoji dijete u stvari spašava dijete od dječjeg doma (ustanove) i ožiljaka koje onda takva djeca nose kroz čitav život.
Nadalje, suvremena psihologija i pedagogija govore o velikom značaju majke i oca u razvoju i odgoju djeteta. Uloga i majke i oca od izuzetne je važnosti da bi dijete normalno raslo, da bi imalo ljubavi i radosti te da bi tu ljubav i radost znali dijeliti. Netko je rekao, lako je roditi dijete, ali majkom ( i ocem) treba se postati. Jedna posvojena curica rekla je: „Mene je rodila jedna teta, a ovo je moja mama.”

Mudri roditelji

Mudri roditelji, koji žive biblijska načela, imaju izobilje blagoslova vlastitog roditeljskog doma, postaju uzor drugima i blagoslov društvenoj zajednici. Kad djeca postanu problem u školi (tučnjave, nepoštivanje autoriteta, izbjegavanje učenja, itd.) psiholozi i pedagozi često nalaze uzroke takvog ponašanja u disfunkcionalnoj obitelji. Neki od uzroka mogu biti: roditelji se svađaju, neki ne žive zajedno ili su razvedeni, neki su na rubu siromaštva, drugi imaju previše novaca pa previše materijalnog daju djeci, treći ne slušaju svoju djecu, neki opet zanemaruju djecu pa dopuštaju da ih ‘ulica’ odgaja. U mnogim slučajevima, kad su se takve disfunkcionalne obitelji približile Božjoj riječi, a time i živoj Crkvi (zajednici iskrenih vjernika), problemi i traume polako su nestajali, a u roditeljski dom vratila se ljubav i radost.
Djeca samohranih roditelja također pate. Recimo, djeca čiji je jedan od roditelja umro. Samohrani otac ili majka mogu davati sve od sebe, a da djetetu ipak fali majčinska ili očinska figura. Kao to riješiti? Postoji li uopće rješenje? Iako nitko ne može zamijeniti oca ili majku, djeca samohranih roditelja mogu naći, bilo očinsku, bilo majčinsku figuru u mjesnoj živoj Crkvi. Ako Crkva živi kao duhovna obitelj onda će djeca samohranih roditelja naći barem sjenu onoga što im fali. Znam djecu koja su izgradila svoje zdrave obitelji jer su gledala zdrave primjere u Crkvi.

Kako pomoći ostavljenoj djeci

Najranjivija skupina djece su djeca koju su roditelji ostavili. Kako pomoći takvoj djeci? Svakako da dječji dom nije rješenje. Djeca trebaju očinsku i majčinsku ljubav. Moja supruga inicirala je da naša obitelj postane udomiteljska obitelj, tj. da udomimo djecu koja su napuštena. Trenutno imamo dvije djevojčice i jednog dječaka (bebu) na udomljenju i zastrašujuće je s kakvim su traumama ta djeca došla u našu obitelj. Sada, osam mjeseci kasnije, njihove rane polako zacjeljuju, uče što je to obitelj, majka, otac, ljubav, zagrljaj, pravila ponašanja, opraštanje… U školama koje su djevojčice prije pohađale, bile su među najslabijim učenicama, a sada je jedna od njih napisala test najbolje od sviju. Naravno, nije test u školi mjerilo koliko su nečije rane zacijelile, već je ta curica zbog ljubavi, ohrabrenja i usmjerenja u obitelji počela učiti. Uvidjela je da to ima smisla. Druga curica počela uzvraćati na zagrljaje i puse — zagrljajima i pusama — a ima osam godina…

Što doprinosi zdravoj obitelji?

Suvremena psihologija, pedagogija i sociologija došle su do zaključka da određene vrijednosti i načela itekako doprinose zdravoj obitelji i dobrom odgoju djece te radosti, miru i veselju unutar obitelji. Te vrijednosti i ta načela nalaze se u Bibliji, Božjoj riječi. Bog želi da čitajući Bibliju
upoznamo te vječne vrijednosti za brak i obitelj te da tako i mi sami imamo radost života.

Podijeli: