Znate li zašto gledanje televizije šteti maloj djeci?

gledanje televizije

Djeci mlađoj od dvije godine potreban je ljudski kontakt da bi se postigla optimalna povezanost mozga. Govor na televiziji teče prebrzo za mladi mozak u razvoju. Glasovi se brzo izgovaraju i dijete ne može usporiti njihov tijek radi boljeg procesiranja. Čovjek prirodno mijenja i modulira glas u kontaktu s djecom. To se događa gotovo instinktivno.

Bebe moraju vidjeti kako se jezik proizvodi

S vrlo malim bebama većina odraslih diljem svijeta automatski govore višim tonom glasa, više naglašavaju duže samoglasnike i sporije govore. Sjajno je otkriti da se taj sporiji, viši i produženi govor savršeno slaže sa sposobnostima procesiranja bebe. Brojna istraživanja pokazuju da bebe i mala djeca, da bi naučila jezik, moraju moći vidjeti kako se jezik proizvodi. Moraju gledati izbliza vaše usne, zube i jezik da bi doista naučili proizvoditi glasove. Promatrajte djecu te dobi dok im govorite i primijetit ćete da zaista proučavaju vaša usta. Ponekad čak stavljaju prste u vaša usta dok govorite da osjete kako činite to što činite.

Bebe privlači  gledanje predmeta u pokretu

Ponekad roditelji kažu da njihovo dijete izgleda vrlo angažirano dok gleda televiziju. Znanstvenici sada znaju da vrlo malo djeca zapravo shvaćaju sadržaj onoga što gledaju, jednostavno ih privlači gledanje predmeta u pokretu. Mozak prirodno privlači gledanje predmeta u pokretu. Neka djeca umjesto televizije gledaju životinje ili ljude kako se kreću. Vrlo mala djeca pozorno gledaju odrasle i po prirodi nas oponašaju, uključujući i to kako se koristimo raznim tehnologijama. Pripazite da sadržaj onoga što djeca gledaju bude primjeren za učenje. Prosudite što je dobro za djecu.

Ograničeno gledanje televizije

Djeca ne bi trebala gledati televiziju više od dva sata dnevno (to vrijedi za djecu mlađe školske dobi), postavite granicu, dogovorite se što se gleda i kada. Ovo vremensko ograničenje vrijedi za kvalitetan TV program, crtiće ili sl. Sav ostali program ne bi djetetu trebao biti dostupan. Dogovorite i koliko vremena dijete treba provesti vani, u slobodnoj igri na zraku, a koliko ćete vremena provesti u zajedničkim igrama, druženju i sl. Imajte na umu da što je dijete mlađe, vrijeme koje provodi pred televizorom treba biti kraće. Djeca u dobi do dvije godine uopće ne bi trebala gledati televiziju.

Negativne posljedice televizije

Američko pedijatrijsko društvo smatra da gledanje TV-a u toj ranoj dobi rezultira promjenama u mozgu koje kasnije dovode do slabijeg rezultata u čitanju, manje kreativnosti, površnosti i neadekvatne kritičnosti. Gledanje u ekran dovodi do lošeg strukturiranja dječjeg mozga što je siguran put ka poremećajima koncentracije. Možda vas na ograničavanje gledanja televizije potakne istraživanje koje je pokazalo da ograničeno gledanje TV-a u dječjoj dobi povećava šanse za uspješno završavanje fakulteta.

Podijeli: