Zašto je važno naučiti djecu da pospremaju svoju sobu?

Pospremanje sobe

Naučiti djecu da pospremaju svoju sobu i održavaju je urednom može biti pravi izazov. Puno vremena provodimo kod kuće pa je logično da taj prostor trebamo održavati urednim i čistim. Osim toga, zaposleni provode dobar dio dana na poslu i nemaju puno vremena za pospremanje. Zato je važno da svi ukućani doprinose održavanju čistoće. Moramo naći vrijeme i poučiti svoju djecu kako da održavaju svoju sobu čistom.

Razlozi zbog kojih djeca trebaju pospremati svoju sobu:

Zdravlje

Pomaganje djeci u održavanju vlastite sobe ima velike koristi za njihovu psihu i fizičko zdravlje. Tako je dobar osjećaj otići u čistu sobu na kraju dana. Znati da je sve pospremljeno donosi osjećaj smirenosti. Čista spavaća soba pomaže djeci lakše zaspati. Boravak u svom prostoru djeci se čini još boljim kada sami obavljaju posao samim tim grade samopouzdanje.

Granice

Kad učimo svoju djecu kako da pospremaju svoju sobu i drže čistom, pomažemo im da počnu učiti kako trebaju postavljati granice. Za početak, postaju svjesni kako zadržati ono nad čim imaju kontrolu. Osim toga, dobra navika o održavanju čiste sobe učinit će ih boljim cimerima u studentskim danima, boljim supružnicima i na kraju boljim roditeljima.

Vrijednost

Uredan i čist prostor u spavaćoj sobi pomaže djeci da nauče cijeniti i brinuti se o svojim stvarima. Kad se brinu o svojim stvarima, svjesniji su onoga što imaju i uče to cijeniti. To može dovesti do boljeg čuvanja onoga što imaju i naučiti ih da njihovo vlasništvo treba služiti svrsi. Također im pomaže da budu realni u pogledu razlike između želja i potreba.

Sigurnost

Čista spavaća soba u koju se djeca mogu smjestiti svaku noć može potaknuti duboki osjećaj sigurnosti i pripadanja. Nakon toga, kada preuzmu vlasništvo nad svojim prostorom, osjećaju se povezaniji s njim. Postaju jako vezani za svoju sobu i stoga je cijene više.

5 savjeta koji će vam pomoći da naučite svoju djecu da pospremaju svoju sobu

1. Odvojite vrijeme za pospremanje

Dogovorite određeno vrijeme u danu za spremanje. Ako ostavite djeci da biraju, često će to zanemariti. Ako djeca koriste svoje spavaće sobe za igru, onda neka vrijeme čišćenja bude nakon toga. Recite im kada je vrijeme za početak čišćenja. Ostavite im dodatnih 10-15 minuta u dnevnom rasporedu kako bi pospremili svoje stvari.

2. Pokažite kako se to radi i budite im podrška

Ako je ovo nova stvar na kojoj radite u svom domu, ostanite sa svojom djecom tijekom prvog čišćenja. Nemojte čistiti, samo ostanite uz njih i postavljajte im pitanja koja će ih voditi u postupku razmišljanja, kako bi sami zaključili koja su najbolja i najlogičnija mjesta za odlaganje stvari. Nastavite to činiti dok ne budu znali kako mogu sami završiti pospremanje. Ovo je ujedno zajedničko vrijeme i može biti još jedan način za povezivanje. To će produbiti vaš odnos i međusobno povjerenje.

3. Napravite raspored u pisanom obiliku

Zapišite raspored pospremanja ili napravite grafikon kako biste lakše znali koje zadatke treba dovršiti. Razmislite o dodjeli određenih zadataka u određene dane. Na primjer brisanje prašine, usisavanje, pranje prozora, razvrstavanje otpada. Neka veća pospremanja mogu se raditi i rjeđe. Na primjer razvrstavanje knjiga i igračaka te organiziranje cipela i ormara.

4. Redovito pregledavajte sobu i pohvalite ih za dobro obavljen posao

Svaki dan u redovito vrijeme provjerite njihovu sobu zajedno i pomozite im da sami utvrde što treba poboljšati. Napravite igru ​​od toga postavljajući pitanja ili dajući tragove te ih vodite u prepoznavanju onoga što treba poboljšati. Držite visoke standarde kako biste se rasteretili i posao pospremanja dječje sobe potpuno prepustili vašem djetetu. Čestitajte im na uspjesima i nježno ih ohrabrite u pogledu poboljšanja koja je potrebno napraviti. Ne zaboravite ih pohvaliti kad u tome uspiju. Sjajno je sjesti s djetetom u njihovu čistu sobu i naučiti ga da se divi rezultatima svog napornog rada.

5. Odgodite vrijeme za zabavu dok ne završe posao

Odaberite određene aktivnosti koje se ne mogu obavljati dok njihova soba ne bude čista. To može biti vrijeme ispred ekrana ili igranje s braćom i sestrama ili prijateljima. Ako vaša djeca dobivaju džeparac, razmislite o tome da novac povežete s njihovim zadacima. Naučiti djece da je potrebno raditi i to po određenim standardima kako bi dobili plaću, priprema je za stvarni svijet. Posljedično, pomaže im naučiti više o vrijednosti novca i rada.

Zaključak

Kad jednom pomognemo djeci da razviju naviku urednosti, svi ćemo se osjećati bolje. Isplati se uložiti vrijeme koje je potrebno kako bismo pomogli našim mladima da preuzmu odgovornost u upravljanju vlastitim prostorom. Urednost donosi više mira u naš dom, priprema našu djecu za budući uspjeh i pomaže im da se bolje osjećaju.