Zašto je važna uloga oca u odrastanju djeteta?

uloga oca u odrastanju djeteta

Očevi imaju ulogu u životu svakog djeteta koju nitko drugi ne može ispuniti. Uloga oca u odrastanju djeteta od iznimne je važnosti i pomaže djetetu da se oblikuje u stabilnu i zrelu osobu.

Očevi i emocionalni razvoj djeteta

Očevi, kao i majke, stupovi su djetetovog emocionalnog razvoja. Djeca trebaju od svojih očeva usvojiti pravila i primjenjivati ih. Također traže od svojih očeva da im pruže osjećaj sigurnosti – fizičke i emocionalne. Djeca žele učiniti svoje očeve ponosnima, a očevi aktivno uključeni u odgoj potiču unutarnji razvoj i snagu djeteta.

Studije pokazuju da kada su očevi privrženi i podržavaju djecu, to uvelike utječe na njihov kognitivni i društveni razvoj. Također im ulijeva opći osjećaj samopouzdanja. Postoje stvarni dokazi da tate zaista imaju jedinstveno važan utjecaj u životu svoje djece. Čini se da naša kultura sve manje cijeni ulogu očeva.

Koja je uloga oca u odrastanju djeteta?

Očevi su daleko više od „druge odrasle osobe“ u kući. Očevi uključeni u odgoj djeteta, osobito biološki očevi, donose pozitivnu korist svojoj djeci koju nijedna druga osoba vjerojatno neće donijeti. Pružaju zaštitu i ekonomsku podršku te muški uzor. Imaju roditeljski stil odgoja koji se značajno razlikuje od majčinskog i ta je razlika važna za razvoj zdravog djeteta.

Jedan od najvažnijih aspekata očevog doprinosa životu njegove djece leži upravo u  tome što očevi imaju značajno drugačiji roditeljski stil odgoja. Muškarci i žene su različiti. Kao rezultat toga, majke i očevi različito odgajaju svoju djecu.

Tate, na primjer, djeci pružaju širu raznolikost društvenih iskustava. Također ih upoznaju s različitim metodama suočavanja sa životnim situacijama. Skloni su naglašavanju pravila, pravde, poštenja i discipline u obavljanju svakodnevnih dužnosti. Na taj način uče djecu objektivnosti i posljedicama dobrog i pogrešnog ponašanja. Oni djeci daju uvid u svijet odraslih. Pripremaju ih za životne izazove i primjerom pokazuju značenje poštovanja između muškarca i žene.

Nedavna istraživanja o odnosima roditelj-dijete, otkrivaju da je imati oca koji voli i brine za djecu jednako važno za djetetovu sreću, dobrobit i društveni i akademski uspjeh kao i imati majku koja voli i brine za djecu. Neka su istraživanja čak pokazala da je ljubav prema ocu snažnije pridonijela važnim pozitivnim rezultatima dobrobiti djeteta.

Istraživanja pokazuju da djeca koja osjećaju bliskost i toplinu s ocem imaju dvostruko veću vjerojatnost da će upisati fakultet, 75 posto manje vjerojatno da će roditi dijete u tinejdžerskim godinama, 80 posto manje vjerojatno će biti u zatvoru i upola manje vjerojatno da će pokazivati ​​različite znakove depresije.

Važnost različitih roditeljskih uloga

Očevi potiču natjecanje i neovisnost. Majke promiču jednakost, stvarajući osjećaj sigurnosti. Tate naglašavaju konceptualnu komunikaciju koja djeci pomaže proširiti vokabular i intelektualne sposobnosti.

Mame pružaju suosjećanje, brigu i pomoć, pokazujući tako važnost odnosa. Tate imaju tendenciju vidjeti svoje dijete u odnosu na ostatak svijeta. Mame imaju tendenciju vidjeti ostatak svijeta u odnosu na svoje dijete.

Nijedan stil roditeljstva nije adekvatan sam po sebi. Roditelji zajedno uravnotežuju jedno drugo i nadolazeću generaciju obučavaju zdravom pristupu životu. Za razliku od djevojčica, koje svoj odnos s drugima modeliraju prema majkama, dječaci se modeliraju po uzoru na očeve. Dječaci će od malih nogu tražiti odobrenje od svojih očeva. Kao ljudska bića, odrastamo kopirajući ponašanje ljudi oko nas. Na taj način učimo funkcionirati u svijetu. Ako je otac brižan i prema ljudima se odnosi s poštovanjem, dječak će isto postati takva osoba.

Zaključak

Očeva figura igra značajnu ulogu u utjecaju na mentalno i fizičko zdravlje djeteta. Bez obzira na to kako je očeva figura povezana s djetetom, najvažniji aspekt odnosa roditelj-dijete je njegova kvaliteta, a ne jesu li dijete i otac krvni srodnici.