Testirajte jesu li vaša djeca odgovorna?

djeca odgovorna

Djecu se uči odgovornosti od malih nogu

Svaki roditelj ima želju da su mu djeca odgovorna i da odrastu u samostalne i odgovorne ljude. Prilike za ovladavanje potrebnim vještinama, stvaraju se prvenstveno u okruženju obiteljskog doma. Djeca se uče odgovornosti kada samostalno jedu i spavaju, kada se samostalno oblače i igraju, pospremaju svoje igračke, kada pomažu u jednostavnim poslovima, samostalno odlučuju u nekim jednostavnim stvarima i djeluju unutar postavljenih granica.

Kod djece se razvija osjećaj obiteljske pripadnosti

Djeca kojoj se daju odgovornosti za zadatke, koje su u stanju učiniti, imaju veći osjećaj obiteljske pripadnosti, a ujedno im se razvija uvjerenje da značajno pridonose u životu. Djecu je potrebno učiti misliti o osjećajima drugih. Ovo znači pravedno se odnositi prema ljudima, paziti na svoje i tuđe stvari, govoriti istinu, što također znači i priznati pogrešku. Učiniti pravu stvar. Isto tako, to podrazumijeva da neće uvijek biti po njihovom i da neće uvijek dobiti ono što žele. To naposlijetku pomaže u razvoju samokontrole i da nauče kako cijeniti sebe i svoja postignuća. Tako uče biti zadovoljni s vlastitim ponašanjem, onim što mogu učiniti i u konačnici kako postići nove stvari i svladati složenije vještine.

Lista iz koje možete zaključiti jesu li vaša djeca odgovorna

 • Postaju svjesni prava i osjećaja drugih i posljedično se ponašaju.
 • Imaju radne navike. Svjesni su da su potrebni u obiteljskom životu. Shvaćaju značenje odgovornosti – ako ne naprave svoja zaduženja, neko drugi će zbog toga ispaštati.
 • Žive kao proizvođači, ne samo kao potrošači.
 • Mogu se brinuti o drugima i to žele.
 • Većinu vremena, u pozitivnim situacijama, učine ispravnu stvar, a da im se to ne kaže.
 • Kad učine nešto pogrešno, prepoznaju to i ispričaju se. Prihvaćaju ispriku drugih. Osim što brzo oproste, brzo i zaborave.
 • Kažu i misle, molim i hvala te žao mi je.
 • Drže svoja obećanja. Radije će podnijeti poteškoće nego da prekrše zadanu riječ.
 • Većina njihovih pogrešakaproizlazi ne iz zle volje ili sebičnosti već više iz nedostatka iskustva. Obično se trude napraviti ispravnu stvar.
 • Suzdržavaju se od bilo čega što bi osramotilo njihovu obitelj.
 • Biraju prijatelje čestita karaktera.
 • Njihove su molitve usmjerene Bogu kao osobi. Na grijeh gledaju kao na prekid svog osobnog prijateljstva s Bogom, uvredu koja traži ispriku i ispravljanje učinjenog.
 • Ljudi izvan vaše obitelji – prijatelji i susjedi hvale karakter vaše djece.

Djeca uče iz iskustva

Kako djeca najbolje uče? Iz iskustva. Prvenstveno uče oponašanjem, a roditelj je prvi model djetetu. Važnost roditeljskog modela je neprocjenjiva. Naravno, dijete će u većini slučajeva nepogrešivo oponašati roditeljske riječi i ponašanje. Istovremeno će vrlo često propustiti poslušati ono što roditelj kaže. Ipak, ukoliko ustrajemo činiti ono što želimo da naša djeca čine i postanemo živi primjer, uspjeh je zajamčen. To nije niti malo lak zadatak. Zato moramo biti kreativni u pronalaženju načina za vježbanje odgovornost i omogućiti time djeci da ju prakticiraju. Dijete treba naučiti prihvatiti odgovornost i za dobra i loša djela. Odgovorna djeca izrast će u odgovorne i stabilne ljude. A to je ono što svaki roditelj želi.