Saznajte kako možete riješiti nesuglasice u obitelji?

nesuglasice u obitelji

Praktički je nemoguće za muža i ženu da zajedno žive bez povremenih nesuglasica. Osim toga, ako imaju djecu, doći će i razdoblja nesloge među roditeljima i djecom.

Što kad se nađemo u izazovnim situacijama?

Dobro je očekivati takve izazovne situacije među članovima obiteljima i pripremiti plan po kojem će se nesuglasice rješavati na miran i konstruktivan način. Zapravo, kad se mudro rješavaju, nesuglasice mogu postati prilika za učenje i rast. U suprotnom, ako se rješavaju na nepromišljen način, nesuglasice u obitelji mogu značajno  narušiti i oslabiti obiteljske odnose.

Što se tiče rješavanja nesuglasica u obitelji, Bog je kršćanima dao određena obećanja zbog kojih su u značajnoj prednosti u odnosu na ljude iz svijeta. Prije svega, postoji obećanje da će On uvijek biti tu za svoju djecu, da ih blagoslovi i pomogne im u dobrim i zlim vremenima (Heb 13:5-6). Osim toga, vjernicima je obećano da će ih Bog pratiti i biti uz njih u svim teškoćama s kojima se susretnu te da će intervenirati, dajući im izlaz kad im bude preteško nositi se s nevoljama. Moramo podsjetiti da se u našoj zemlji više od 90% građana izjašnjava kršćanima.

Kako možemo stvoriti okolinu bez sukoba?

Obećao je i da će ih On provesti kroz sve kušnje i nevolje i izvesti sve na dobro svojoj vjernoj djeci. S takvim obećanjima kršćani se mogu radovati u teškoćama jer znaju da će kroz nevolje rasti, što inače ne bi bilo moguće. Kao što je Isus bio uslišan zbog svoje poslušnosti udružene s patnjom, tako će biti i kršćanima. Oni kojima nedostaje mudrosti da razumiju te stvari, trebaju moliti za mudrost i Gospodin obećava da će im je dati.

Sebičnost je glavni uzrok svađa u braku. Sebičnost ima mnogo oblika. Sebični suprug inzistira na tome da je u pravu i da neće slušati niti popuštati bilo kojim drugim stavovima. Ne razmišlja o potrebama svoje supruge niti o tome kako se ona može osjećati, već razmišlja samo o njegovim potrebama i onome što osjeća. Kupit će za sebe sve što poželi, ali svojoj ženi uskratiti istu privilegiju. Provodit će vrijeme sa svojim prijateljima kad mu se prohtije, ali ne dopušta da njegova supruga provodi vrijeme sa svojim prijateljima, jer želi da ona bude njemu na raspolaganju kako bi zadovoljila njegove potrebe.

Koji je pravi uzrok za nesuglasice u obitelji?

Pravi uzrok za nesuglasice u obitelji uvijek je sebičnost. Naravno da je to uzrok problema svugdje.
Druga najveća zapovijed (Mt 22,39) jest da volimo bližnjega kao samog sebe. Naš supružnik je naš najbliži “susjed”. Da bi ga voljeli, svakodnevno trebamo ostaviti svoju sebičnost po strani.

Natjecanje umjesto suradnje između supružnika često dovodi do problema u braku. Mnogi se parovi bore za dominaciju i moć u svom braku. To često dolazi na način na koji razmjenjuju uvredljive komentare ili koriste humor kako bi pokušali naštetiti jedni drugima.  Ali natjecanje, bilo u braku ili u crkvi, protivi se istini da smo udovi istog tijela i naš bi cilj trebao biti međusobno izgrađivanje (Ef. 5: 28-30). Ako se vaša ruka natječe s ostatkom tijela, imate veliki problem. Članovi vašeg tijela trebali bi surađivati ​​za njihovo opće dobro, a ne se međusobno natjecati.

Podsjetite partnera da ste u istom timu

Ako nas partner uznemiri zbog nečega, trebamo ga podsjetiti: „Na tvojoj sam strani i želim ono što je najbolje za tebe. Ako sam ti skrivio, želim to ispraviti. Mi smo u istom timu. Moramo raditi zajedno. ” U svađi ili nesuglasici, vaš cilj ne bi trebao biti pobjeda, vaš bi cilj trebao biti proslaviti Gospodina učeći se surađivati ​​u paru. Jako je važno razgovarati o problemu, izraziti nezadovoljstvo nečim, ali na primjeren način. O tome kako razgovarati s partnerom i koje su moguće prepreke pročitajte u članku Koji su neprijatelji intimnog razgovora sa supružnikom?

Naša odluka je kakav partnerski odnos želimo njegovati. U zdravom partnerskom odnosu obje strane čine kompromise jer je kao i u drugim aspektima života, to sastavni dio zajedničkog života.