Spašavanje

Nova tehnologija u službi spašavanja ljudskih života

Britanski Gravity Industries razvija svoj jetpack koji bi omogućio pripadnicima raznih spasilačkih službi lakši i brži pristup inače teško dostupnim područjima poput planina ili brda

Britanski inovator Richard Browning razvio je svoj izum – leteće odijelo. Ovaj izum značajno će olakšati traganje i spašavanje u planinama. Kada bi spasilačke službe poput GSS-a, hitne pomoći ili vatrogasaca imale leteće ljude, brže bi mogle doći do unesrećenih. Pomoć bi došla puno brže nego što to trenutačno može doći s vozilima ili helikopterima..

Brže do unesrećenih

U suradnji s engleskom neprofitnom organizacijom Great North Air Ambulance Service ova je tvrtka provela testiranje u kojem su jednog bolničara opremili letećim odijelom. Bolničara su poslali u misiju traženja unesrećene osobe negdje u brdima nacionalnog parka Lake District na sjeverozapadu Engleske. Najveća prednost koju je test pokazao je brzina.  Ovaj leteći spasilac do unesrećenog planinara stigao za 90 sekundi od najbliže ceste gdje ga je iskrcao automobil hitne službe. Inače bi, da se tamo uputio pješice, u traganju proveo barem 25 minuta.

Pilot upravlja odijelom pokretima vlastitog tijela

Gravityjevo rješenje omogućilo je let brzinom većom od 50 km/h, ali i slijetanje u neposrednoj blizini osobe kojoj je potrebna pomoć. Gravity Industries ističe kako je ovakvo rješenje u određenim situacijama daleko praktičnije nego slanje helikoptera u misiju spašavanja. Leteće odijelo ove kompanije sastoji se od “ruksaka” u kojem se nalazi gorivo, te dvaju malenih mlaznih motora snage preko 1.000 KS koji su smješteni na rukama. Pilot cijelim sklopom upravlja pokretima vlastitog tijela i tako održava ravnotežu dok lebdi, a naginjanjem u bilo koju stranu može se početi kretati u željenom smjeru. Browning ističe kako nije problem naučiti letjeti koristeći se njegovim izumom i da svatko to može naučiti unekoliko pokušaja.