Što je New Age iscjeliteljstvo i ezoterija?

New age

Povijest iscjeliteljskih alternativnih terapija, koje je iznova popularizirao New Age pokret u ovom našem vremenu, vrlo je duga, a zapisi o njima brojni i izobilni. Većina iscjeliteljskih praksi i terapija New Agea povezana je s ezoteričkom duhovnošću te djeluje na rubu društva unutar posebnih vlastitih pravila.

To je neka vrsta „magičnog” svijeta gdje je sve moguće, koliko god to nemoguće i iracionalno bilo. New Age iscjeliteljstvo je u većini slučajeva karakteristična okultna forma iscjeliteljske prakse, stoga ne začuđuje velik utjecaj spiritizma na iscjelitelje.

Ravnoteža sila

Ideja da je zdravlje u odnosu s ravnotežom životodajnih sila i energija u ljudskome tijelu i da bolest znači da su stvari neuravnotežene, središnja je ideja većine današnjih alternativnih terapija i iscjeliteljskih praksi. Iako su neki iscjelitelji koncentrirani izričito na fizičku ljudsku snagu i samoiscjeljujuću moć.

Moramo utvrditi da je alternativni koncept iscjeljenja neupitno ukorijenjen u spiritualnim i mističnim idejama Istoka i Zapada. Ideja da je sve i svatko dio jedne kozmičke energije, jednog kozmičkog energetskog sustava, predstavlja osnovu za iscjeliteljsku praksu šamana i vračeva u svim primitivnim kulturama, dok je uravnoteženje neosobnih energetskih sila početak svih istočnih mističnih iscjeljenja.

Sve je energija?

Prema holističkom svjetonazoru cjelokupni se kozmos temelji na titranju, na energiji. Sve je energija – bez obzira na to radi li se o materiji, svjetlu, tonu, mislima ili osjećajima. Svi sustavi iscjeljivanja koji se mogu nazvati holističkim dijele zajedničko vjerovanje u univerzum kao jedinstveno polje energije koje proizvodi sve forme i supstancije. Stoga brojni alternativni pristupi zdravlju dijele vjerovanje u postojanje obrazaca finih energija ili životnih energija te shvaćaju bolest kao posljedicu promjena tih obrazaca.

Ta mistična energija povezana je s poganskim religijama i okultnim praktičarima i, prema nekim autorima, ima oko 90 različitih određenja, ovisno o vremenu i kulturi. U drevnom i modernom hinduizmu ta se mistična energija zove prana, u taoizmu i drevnoj kineskoj medicini poznata je kao Chi, u japanskoj kulturi naziva se Ki, a u havajskom šamanizmu i polinežanskoj religiji poznata je kao mana. Ta energija nije vidljiva, ne može se mjeriti niti znanstveno objasniti. To je, prema panteističkom svjetonazoru, kozmička ili univerzalna energija.

New Age – opće karakteristike

Među iscjeliteljskim praksama New Agea razvidne su, unatoč brojnim različitim tehnikama i pristupima, zajedničke teme i neke opće karakteristike:

1) Magičan svjetonazor, “magičan” svijet u kojemu je sve moguće, koliko god to bilo nevjerojatno, nerazumno i nelogično.

2) Promijenjeno stanje svijesti koje upućuje iscjelitelja ili pacijenta prema optimalnom fizičkom, psihičkom i tjelesnom zdravlju. Promijenjena svijest pomaže iscjelitelju u razvijanju psihičke sposobnosti, kako bi primio informacije od svojega “višeg uma”, “kozmičke mudrosti” ili duha vodiča.

3) Duhovna anatomija (primjerice, sustav čakra u hinduizmu i sustav meridijana u kineskoj akupunkturi) koja omogućuje iscjeliteljima New Agea – od medija i spiritista, psihologa i jogija, do manipulatora energijom i liječnika akupunkturom – da psihički vide nevidljivu anatomiju i mjesta gdje je u tijelu blokirana energija. Prava tehnika liječenja poravnava ili oslobađa energiju kako bi ona nesmetano tekla, uspostavljajući zdravlje u tijelu.

4) Spiritizam i mistične energije tijela. Većina iscjelitelja New Agea ne krije povezanost i ukorijenjenost njihove metode iscjeljivanja sa spiritizmom, okultizmom i vračarstvom. Oni koji se podvrgavaju terapijama New Agea, koje u sebi sadrže poravnavanje energije i nadomještanje pozitivne energije umjesto negativne, otvaraju sebe za spiritističke sile (zle duhove) i njihov utjecaj.

Biblijska prosudba iscjeliteljstva New Agea

Kao kršćanin i teolog koji zna vrlo malo o medicini, ne mogu donositi medicinsku prosudbu, ali kao vjernik koji istinski cijeni Božju riječ, mogu i moram prosuđivati iscjeliteljstvo New Agea pod povećalom Božje riječi.

New Age iscjeliteljstvo (alternativna medicina) oštro se suprotstavlja klasičnoj medicini smatrajući je mehanističkom i usredotočenom na bolest, a ne na čovjeka. Klasična medicina, pak, smatra alternativnu medicinu najblaže rečeno šarlatanstvom.

Kršćani su podijeljeni. Jedni se priklanjaju uz klasičnu medicinu, drugi uz alternativnu. Klasična je medicina, smatraju mnogi kršćani, ona prava medicina koju kršćani trebaju podržati jer alternativna je medicina utemeljena na monističko-okultnom svjetonazoru. Pri tome zaboravljaju da je klasična medicina također utemeljena na svjetonazoru koji je oprečan kršćanstvu. Činjenica je da je klasična medicina, utemeljena na znanstveno materijalističkom svjetonazoru, jednako nekršćanska kao i alternativna medicina.

Alternativna medicina izgleda nekako kršćanskija: u terapijama se rabe mnogi izrazi i pojmovi koji, ako već nisu kršćanski, barem podsjećaju na kršćanske; riječ je tu o nadnaravnom, o duhovnom svijetu; i na kraju, radi se o iskustvu koje podrazumijeva vjeru. Holistički pristup čovjeku, u svoj njegovoj sveukupnosti – tjelesnoj, duševnoj i duhovnoj, te naglašavanje suodnosa duha, duše i tijela, nesumnjivo su kršćanske vrijednosti. No, tu i prestaje svaka sličnost između kršćanstva i New Agea.

Biblija osuđuje okultne prakse

Većina iscjeliteljskih terapija i praksi New Agea, ako ne i sve, utemeljene su na svjetonazorima oprečnima učenju Biblije. Manipuliranje mističnim energijama Biblija, i Stari i Novi zavjet, osuđuje, a kršćane upozorava da se ne bave okultizmom i da izbjegavaju okultne prakse (Pnz 18:9-14; Mt 7:22-3). U Bibliji imamo mnoštvo primjera gdje je Bog nadnaravno ozdravio ljude u skladu sa svojom voljom (primjerice, Ps 103:3; Izl 4:11).

Isus ozdravlja bolesne

U Novom zavjetu Isus je opetovano ozdravljao bolesne (primjerice, Mt 4:23-24; 8:16). Isus je poslao svoje učenike da ozdravljaju bolesne (Lk 9:1-6), a Duh Sveti je dao dar ozdravljanja pojedincima u Crkvi (1 Kor 12:9, 28, 30).

No, postoje i okultna (demonska) čuda i iscjeljenja. Biblija upozorava da su moguća autentična duhovna čuda i iscjeljenja koja nisu ona prava od Boga već služe kako bi čovjek iskazao štovanje drugim bogovima (Pnz 13:1-6). Isus je upozoravao svoje učenike da će mnogi ljudi pomoću njegova imena činiti čudesa, ali će ti isti na konačnom sudu biti prepoznati kao zlotvori (Mt 7:22-23).

Još je rekao svojim učenicima da se paze da ih tko ne zavede jer će mnogi doći pod njegovim imenom i mnoge zavesti (Mt 24:24; 2 Sol 2:9-10).

Zaključak

Imajući u vidu mnogobrojne okultne iscjeliteljske terapije i prakse New Agea te biblijska upozorenja u vezi s njima, moram zaključiti da je danas u Crkvi višestruko potrebna sposobnost razlikovanja duhova koju je Bog obećao darovati Crkvi po Duhu Svetomu (1 Kor 12:10), kako vjernici ne bi bili sudionici u besplodnim djelima tame, već ih radije razotkrivali i činili ono što je milo Gospodinu Isusu Kristu (Ef 5:10-11).

Stanko Jambrek