Nekoliko prijedloga za zdravi doručak

Doručak

Nutricionisti ističu da je izvrstan odabir za početak dana doručak u kojem se nalaze kvalitetni, kompleksni ugljikohidrati, vlakna i proteini. Upravo stoga, mnogi dan započinju zobenim pahuljicama, kvalitetnim kompleksnim ugljikohidratom koji obiluje vlaknima. U nastavku vam donosimo nekoliko primjera zdravih doručaka.

1. Zobene pahuljice

Najveća vrijednost zobenih pahuljica nalazi se u beta glukanu, vrsti vlakna koje potvrđeno smanjuje razinu kolesterola, ako se redovito konzumira. Osim toga, zobene pahuljice su bogate omega-3 masnim kiselinama, folatima i kalijem. S vremenskog i financijskog aspekta, zobene pahuljice su iznimno brz i jeftin način da pripremite kvalitetan doručak.

2. Jaje

„Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje…“. Zaista je tako: jaje je izvrstan izvor proteina i vitamina D. Masnoće koje su nekad zamjerali jajetu (žumanjku), dokazano je, ne utječu značajno na razinu kolesterola u krvi. Stoga, jaje na oko, jaje na slatko, kajganu, kuhano, poširano, kako god vam drago… Odaberite jaje za doručak i dan će započeti snažno i nutritivno bogato.

3. Grčki jogurt

Odnedavno je u našim supermarketima moguće kupiti tzv. grčki jogurt. Ovaj jogurt je bogat proteinima, kremast i ukusan i izvrstan je odabir za proteinski početak dana. Ovaj obrok možete pojesti i po putu, ako ste zaista ustali u posljednji trenutak.

4. Maslac od kikirikija ili badema

Ako ne jedete jaja ili mliječne proizvode, dan možete početi i alternativnim izvorima proteina: maslacem od kikirikija ili badema. Ovaj ukusni maslac je bogat mononezasićenim masnim kiselinama i odličan je izvor energije. Maslac namažite na jabuku ili zdrave, integralne krekere. Kod kupovine maslaca, čitajte deklaracije i izbjegavajte one obogaćene biljnim uljima i šećerom.

5. Grejpfrut

Jedna od preporuka nutricionista za početak dana jest grejpfrut. Naime, ovo voće je bogato antioksidansima, vlaknima i nutrijentima koji utječu na regulaciju šećera u krvi i razinu inzulina, Pojedite pola grejpfruta prije doručka, i obogatit ćete se zdravim vlaknima i tijekom dana imati manje želje za nezdravim obrokom.

6. Banana

Još jedno voće za kojim možete posegnuti ako ne stižete pojesti obrok za doručak, a koje će vam donijeti nutritivne dobrobiti jest banana. Kremasta banana je slatka i puna kalija – elektrolita koji pomaže prirodno sniziti krvni tlak. Odlična je kombinacija, bananu narezati u zobene i tako početi dan.
Uz doručak popijte šalicu kave ili čaja, kako više volite. Kava je povezana sa smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa i karcinoma prostate.