Naučite kako zadržati djetetovu pažnju

Želim više - Pažnja kod djece

Stvari koje privlače pažnju

Poznato je da nekoliko stvari privlači ljudsku pažnju. Među njima su emocije, veličina, osobna važnost, novost, intenzitet i nesklad. Intenzitet se odnosi na veliku energiju, koncentraciju ili snagu. U praksi se manifestira kad govorimo vrlo glasno ili vrlo tiho, kad se poslužimo jarkim bojama ili kad izražavamo oduševljenje.

Kako djeca mogu duže održati pažnju?

Odgajatelji se mogu koristiti gore navedenim elementima kako bi lakše privukli i održali dječju pažnju. Kad čitate, na primjer, modulacijom glasa možete pokazati oduševljenje i uzbuđenost. Kontakt očima je također važan da bi se privukla nečija pažnja. Emocionalni izrazi lica, zajedno s intonacijom, pomažu da se privuče pažnja. Djeca će vas moći duže pratiti i održavati pažnju dok budete čitali slikovnicu ako ih uspijete oduševiti.

Što bi trebali učiniti?

Privucite pažnju kontaktom očima. Dijete mora shvatiti da namjerno želite s njim uspostaviti kontakt. Prilagodbom tempa čitanja ili govora možete potaknuti održavanje pažnje. Uključite dijete u priču tako da mu povremeno postavljate pitanja koja će od njega zahtijevati da pazi. Raspon pažnje povećava se vježbom i ovisi o dobi, stoga se nemojte obeshrabriti ako dijete isprva ne bude obraćalo pažnju sukladno vašim očekivanjima. Kratka razdoblja usredotočene pažnje tijekom kojih će dijete uživati postupno će postajati sve duža.