Na koji način svakodnevna šetnja može doprinijeti vašem zdravlju?

Šetnja

Moderan način života nas vrlo često prisiljava da malo vremena provedemo u kretanju “na vlastiti pogon”. Takav način života s minimalnim kretanjem obilježen sjedenjem na radnom mjestu i kod kuće pred televizorom. Rezultati takvog načina života dovode do preuranjenih degenerativnih promjena koje zahvaćaju našu tjelesnu muskulaturu, zglobove i kosti.

Budući da naše tijelo nije kreirano za pretežno “sjedilački” način života, već je predodređeno za kretanje, nužno je da sami pokušamo nešto učiniti kako bi posljedice ovog nezdravog načina života bile što manje. Bez obzira na životnu dob, hodanjem ćemo sačuvati i poboljšati mišićnu snagu, pokretljivost, rad krvožilnog i dišnog sustava, kao i probavnog sustava. Tjelesnom aktivnosti smanjit ćemo vrijednosti šećera i masnoća u serumu, a također ćemo usporiti proces osteoporoze.

Fizička aktivnost vrlo povoljno djeluje i na naše duševno zdravlje – sklonost depresiji bit će znatno umanjena. Stručnjaci su po pitanju hodanja suglasni – to je jedna od ključnih aktivnosti u održanju dobroga zdravlja. Ujedno se radi i o najjeftinijem načinu tjelesne aktivnosti. Za šetnju su vam dovoljne samo udobne tenisice.

Stručnjaci kažu da već nakon 30 minuta hoda umjerene brzine dolazi do značajnog poboljšanja ukupnoga zdravstvenog stanja organizma. Dnevnih 30 minuta možete podijeliti u nekoliko manjih navrata hodanja – učinak će biti jednak. Stoga, koristite stepenice umjesto lifta, izađite iz javnog prijevoza stanicu ranije ili auto parkirajte par stotina metara od posla te na taj način iskoristite svoju priliku za hodanje.

Dobrobiti hodanja

Kad uđete u svakodnevni ritam 30-minutnog hodanja, polako povećavajte vrijeme hodanja. Redovnih 30 minuta hoda produžuje život. Hodanje umjerenim tempom u trajanju od 30 minuta na dan produžuje život i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko se odlučite za redovito hodanje, produžujete ste si život za čak 3,7 godine i odgađate kardiovaskularne bolesti za 3,3 godine. Ne samo to – hodanje štiti od stresa, pozitivno utječe na višak kilograma i poboljšava ukupno raspoloženje.

Prednosti hodanja

Zdravstvene prednosti hodanja su brojne:

  1. smanjuje rizik od bolesti srca i infarkta
  2. poboljšava kvalitetu sna
  3. smanjuje rizik od visokog tlaka i dijabetesa
  4. štiti od depresije
  5. smanjuje opasnost od prijeloma u starijoj dobi
  6. pomaže u borbi protiv stresa
  7. smanjuje rizik od raka dojke i crijeva
  8. poboljšava raspoloženje
  9. potiče mršavljenje
  10. pozitivno utječe na zglobove i smanjuje bol uzrokovanu artritisom

Najbolje je ako možete pronaći vremena za šetnje u prirodi. Razgledavajući prekrasni krajolik i udišući svježi zrak, odmorit ćete dušu i tijelo.