Besmrtna biljka za dugotrajnu ljepotu

Ljekovito smilje

Na policama antičkih ljekarni

Stari Grci cijenili su je kao lijek za brojne bolesti. Opjevana u Homerovoj Odiseji i zaslužna za božanstvenu ljepotu feničke princeze Nausikaje. Spominje se u zapisima rimskog prirodoslovca Plinija Starijeg kod liječenja opeklina, urinarnih tegoba, ali i zmijskih ugriza.

Riječ je o smilju, biljci žutih cvjetova koja samoniklo raste na kamenjarima mediteranskih zemalja pa tako i kod nas u Hrvatskoj. Mirisno smilje opjevano je u brojnim hrvatskim narodnim pjesmama, što je dokaz prisutnosti i važnosti ove ljekovite biljke u tradiciji našega naroda.

Iznenađuje podatak da su je naši preci koristili možda više nego mi danas. Bočica ulja od smilja bila je sastavni dio kućnih ljekarni širom Dalmacije. Žene su tada njegovale kožu lica umivajući se u čaju od smilja. Ulje se koristilo kod svih vrsta ekcema, otečenih nogu i izbačenih vena, a čaj je pomagao u otklanjanju dišnih smetnji.

Grčki naziv Helichrysum dolazi od riječi Helios – Sunce i chrysos – zlato, a francusko ime Immortelle, što znači besmrtna, naglašava činjenicu da zlatnožuti cvjetovi ne gube boju ni nakon što su ubrani i osušeni.

Prirodno dezinfekcijsko sredstvo

Napoleon je, vraćajući se na rodnu Korziku, izjavio kako je namirisao svoju zemlju i prije nego je nogom kročio na tlo. Ovo se odnosilo upravo na jak miris smilja koje na Korzici nazivaju biljkom sv. Ivana. Poznato je da su cvjetnu vodicu smilja na Korzici koristili kao dezinfekcijsko sredstvo u vrijeme epidemije Španjolske gripe.

Moderna istraživanja potvrđuju baktericidna i antivirusna svojstva ove čudesne biljke, a sve više se koristi u kozmetičkoj industriji, aromaterapiji i proizvodnji parfema. Miris smilja djeluje opuštajuće i donosi mir nakon napornog dana. Zbog jedinstvenog kemijskog sastava ima sposobnost obnoviti oštećeno tkivo, odnosno regenerirati kožu pa je iznimno učinkovito u tretiranju ožiljaka i hematoma.

Redovitom primjenom ublažava bore i otklanja podočnjake. Sadrži flavanoide i terpenske spojeve koji su učinkoviti u borbi protiv gljivica i bakterija te je prirodni lijek za Candidu. Poznato je i njeno antialergijsko i protuupalno djelovanje, a naši stari koristili su je i kao insekticid, paleći osušeno smilje pod stablima maslina.

Kako bismo iskoristili blagodati ove ljekovite biljke potrebno je napraviti ulje. Na tržištu postoje dvije vrste ulja. Macerat, odnosno pripravak dobiven od nekog biljnog ulja u kojem su bili natopljeni cvjetovi smilja i eterično ulje, koje je najbogatije aktivnim sastojcima.

Eterično ulje smilja

Eterično ulje dobiva se postupkom destilacije vodenom parom koja prolazeći kroz biljnu masu veže na sebe hlapive mirisne tvari. Tako nastaju dva produkta, cvjetna vodica odnosno hidrolat i mala količina eteričnog ulja. Za jedan kilogram eteričnog ulja smilja, potrebno je sakupiti jednu tonu njenoga cvijeta što nije nimalo lako. Zbog svega navedenog cijena ovog eteričnog ulja u Republici Hrvatskoj kreće se od 400 do 500 Kn za bočicu od 5 ml. Dobra vijest je da uz malo truda macerat možete napraviti i sami kod kuće.