Lekcija s pastom za zube

Pouka

Amy Beth Gardner uoči početka školske godine odlučila je poučiti kćer jednoj stvari. Rekla joj je da sjedne, uzme pastu za zube i iscijedi je na tanjur. Nije to napravila iz dosade, već kako bi svoju kćer pripremila prije polaska u školu jednu važnu životnu lekciju.

„Moja kćer sutra kreće u školu. Kupili smo novi ruksak i sve što je potrebno za školu, ali večeras, prije odlaska na spavanje, odradili smo još jedan zadatak koji je puno važniji od ostalih“, napisala je Amy uz fotografiju tanjura s zubnom pastom.
„Nakon što je moja kćer istisnula svu pastu za zube iz tube, rekla sam joj da svu pastu vrati u tubu. Govorila je: „ Ali, ne mogu i neće biti isto kao ranije“. Pričekla sam da kaže sve što ima, a onda sam rekla: „Sjećat ćeš se ove paste za zube do kraja života.

Tvoje riječi imaju snagu života i smrti. Kada kreneš u školu, shvatit ćeš koja je težina tvojih riječi. Imat ćeš priliku izgovarati riječi kojima ćeš nekoga povrijediti, poniziti, oklevetati. Također ćeš imatti priliku koristiti riječi koje će druge izliječiti, ohrabriti, inspirirati, pokazati im da ih voliš. Baš kao pasta za zube, jednom kad izađu iz tvojih usta, ne možeš ih vratiti nazad.

Pažljivo biraj svoje riječi. Kada drugi ne vode računa o tome što govore, ti budi ona koja će birati što će reći. Svakog jutra biraj da iz tvojih usta izlaze samo pozitivne riječi. Neka te ljudi znaju po nježnosti i suosjećanju. Iskoristi svoj život da udahneš život svijetu kojem je tako očajnički potreban. Nikada, nikada nećeš požaliti što si izabrala ljubaznost.“