Koristite glazbu za povezivanje s malom djecom

povezivanje s maom djecom
Pixabay

Glazba je prirodan i ugodan dio svijeta koji nas okružuje, osobito za malu djecu. Glazba donosi osjećaj veselja koji se može podijeliti s drugima i koji može služiti povezivanju ljudi. Od rođenja djeteta roditelji instinktivno koriste glazbu kako bi umirili i utješili dijete, kako bi  podijelili s djetetom ljubav i radost, bili angažirani i komunicirali sa svojom bebom. Roditelji, ukoliko žele, mogu jačati te prirodne instinkte učeći kako glazba može utjecati na djetetov razvoj, poboljšati socijalne vještine i koristiti djeci svih dobnih skupina. Glazba se dokazano može koristiti za lakše povezivanje s malom djecom.

Glazba i mozak

Studija iz 2016. godine na Institutu za mozak i kreativnost Sveučilišta Južne Kalifornije otkrila je da glazbena iskustva u djetinjstvu zapravo mogu ubrzati razvoj mozga, posebno u područjima usvajanja jezika i vještine čitanja. Akademska postignuća nisu jedina korist glazbenog obrazovanja i izlaganja djeteta glazbi. Glazba potiče sva područja dječjeg razvoja te jača spremnost i vještine djeteta za polazak u školu, uključujući intelektualnu, socijalno-emocionalnu, motoričku, jezičnu i opću pismenost. Omogućava tijelu i umu da rade zajedno. Izlaganje djece glazbi tijekom ranog razvoja pomaže im da nauče zvukove i značenja riječi, potiče kreativnost i maštu. Ples uz glazbu pospješuje kod djeteta izgraditi motoričke sposobnosti, omogućujući mu tako da vježba samoizražavanje. Djeci, ali  i odraslima, glazba pomaže i u jačanju vještina pamćenja. Uz razvojne prednosti, jednostavno rečeno: glazba donosi radost, kako djeci tako i nama odraslima.

Glazbene igre za predškolsku djecu

Djeca svih dobnih skupina izražavaju se kroz glazbu. Čak se i najmlađi jasličari u reakcijama na glazbu ljuljaju ili pomiču ruke. Mnogi predškolci izmišljaju pjesme i nesvjesno pjevaju dok se igraju. Glazba je u vrtiću sastavni dio dječjih aktivnosti, prožeta je kroz pokretne igre, likovne aktivnosti, jezične igre i mnoge druge. Nastojte i kod kuće djeci omogućiti slično iskustvo. Djeca uz pjesme lakše i bolje čuju i odgojne poruke koje roditelj želi da dijete usvoji pa možemo reći da dijete odgajamo glazbom.

Reakcije na glazbu

Postoje razlike ovisno o dobi djeteta i njegova doživljaja i reakcije na glazbu. Pa tako dojenčad prepoznaje melodiju pjesme mnogo prije nego što razumiju riječi. Tiha pozadinska glazba može umiriti bebe, posebno u vrijeme spavanja. Glasna glazba u pozadini može pretjerano stimulirati novorođenčad, povećavajući razinu buke u sobi. Pjevajte jednostavne i kratke pjesme dojenčadi. Pokušajte izmisliti jedan ili dva retka o kupanju, oblačenju ili hranjenju kako biste im pjevali dok radite ove aktivnosti.

Jasličari  vole pljeskati dok slušaju glazbu

Jasličari vole plesati i kretati se prema glazbi. Kod djece u dobi od 1 do 3 godine ključno je ponavljanje, koje potiče jezik i pamćenje. Šaljive pjesme nasmiju malu djecu. Pokušajte otpjevati poznatu pjesmu i umetnite smiješnu riječ na mjesto točne riječi. Djeca jasličke dobi  vole reproducirati ritmove pljeskajući ili udarajući predmete.

Predškolarci vole igre prstima

Predškolci pak, uživaju u pjevanju samo zato da bi pjevali i vole snažno pustiti glas. Sviđaju im se  pjesme koje ponavljaju riječi i melodije i koje traže od njih da izvršavaju neke zadatke ili koriste zadane ritmove.  Predškolska djeca uživaju u pjesmama o poznatim stvarima kao što su igračke, životinje, igra i ljudi. Također vole igre prstima i besmislene rime uz glazbenu pratnju ili bez nje.

Ne postoji loša strana korištenja kvalitetne glazbe za povezivanja s malom djecom kroz zabavne aktivnosti. U mogućnosti smo uživati u blagodati glazbe od trenutka kada smo se rodili.