Koliko vremena treba posvetiti roditeljstvu?

Roditelji i dijete

Muškarac  i žena trebaju posvetiti vrijeme svojoj obitelji. Tako će učvrstiti i svoj brak i vezu s djecom razvijajući kvalitetno obiteljsko vrijeme. Trenutci provedeni s djecom najvažniji su u tjednu. Ako želite izvršiti utjecaj na svoju djecu, odgajajući ih da postanu uspješne odrasle osobe, zajedničko provedeno vrijeme bit će od ključne važnosti.

Odredite vremenski budžet

Vremenski budžet (tjedni raspored je poput financijskog budžeta. Pomaže vam da jasno odredite svoje prioritete. Ako ne isplanirate tjedan imajući na umu prioritete, ponestat će vam vremena prije nego ostvarite ono što želite. Da biste uveli ovu promjenu u život svoje obitelji, trebat ćete eliminirati neke aktivnosti koje su vam trenutno u rasporedu. Ali zapitajte se, jesu li vam te aktivnosti važnije od brige za djecu i ljubavi prema ženi ili mužu?

Svrha vremena provedenog s obitelji

Kad ste odredili vrijeme u svom rasporedu, bit ćete spremni odlučiti što ćete raditi u preostalo slobodno vrijeme. Svrha kvalitetnog vremena s obitelji moralni je i obrazovni razvoj vaše djece. Jedna od najvažnijih lekcija koju osoba može naučiti je brižnosti i kako voljeti jedne druge. Zato se vaše aktivnosti trebaju usmjeriti na međusobno pomaganje i timski rad. Budite zajedno tijekom tog vremena i neka djeci bude zabavno, a ne mučno.

Aktivnosti za obiteljsko vrijeme

Što biste trebali raditi tijekom tog kvalitetnog obiteljskog vremena? Razmislite o ovim aktivnostima:

  • Ručajte ili večerajte zajedno kao obitelj
  • Idite u zajedničke šetnje ili vožnje biciklom
  • Idite u crkvu ili na obiteljska okupljanja
  • Igrajte društvene igre
  • Čitajte djeci prije spavanja
  • Zajedno radite na obiteljskim projektima i kućanskim poslovima

Otkrijte ćete da ubacivanje kvalitetnog vremena s obitelji u raspored ne mora nužno značiti da ćete neke aktivnosti eliminirati, već ih modificirati.

Utječite na djecu dok su mali

Većina obrazovnih radnika priznaje da je lakše utjecati na malu djecu nego na tinejdžere ili odrasle. Ako su djeca još uvijek mala, potrudite se da ih oblikujete u moralnim i životnim principima koji će im kasnije biti od koristi. Ako ozbiljno shvatite obiteljsko vrijeme dok su djeca još u ranoj razvojnoj fazi, kasnije nećete imati problema.

Podijeli: