Koje su koristi od čitanja djeci?

Čitanje

Djeca vole slušati glas roditelja. Čitanje djeci u ranoj dobi, počevši od dojenačke, stimulira centre za zadovoljstvo u mozgu i jača povezanost između odgajatelja i djeteta. Mala djeca uživaju kad im čitate. Polako postaju svjesna da im posvećujete pažnju. Neovisno o slikovnici koju čitate, djeca primjećuju da mirno sjedite držeći jedno ili više njih u svojoj blizini i govorite živahnim, izražajnim glasom, razgovarajući s njima, malo im objašnjavate, smijete se i pričate priču. Ovakva pažnja izaziva dobar osjećaj kod djece. Nikakvo čudo da čitanje u takvoj dobi ima takvu moć.

Nađite vrijeme za čitanje

Organizirajte dan tako da nakratko, ali često možete odvojiti malo vremena i sjesti te čitati s jednim djetetom ili više njih. Držite pri ruci puno slikovnica, osobito one najvažnije, koje možete uvijek iznova čitati. Mijenjajte izbor slikovnica, ali vraćajte se onim omiljenima. Djeca vole ono što im je poznato. Mada svaki mozak traži nove podražaje, ipak cijeni ono što mu je poznato i što ga opušta. U nastavku članka donosimo koristi od čitanja djeci.

Čitanje i socio-emocionalni razvoj:

• potičemo osjećaj uzajamnosti i bliskosti – dijete ima roditelja”samo za sebe”
• prepoznavanje i razumijevanje vlastitih i tuđih osjećaja i stanja, uživljavanje, suosjećanje (važan je razgovor nakon čitanja)
• prihvaćanje socijalnih i moralnih normi, razumijevanje socijalnih odnosa u uloga (dob, spol)
Čitanje i spoznajni razvoj:
• potičemo razvoj govora, percepcije
• potičemo razvoj pamćenja
• potičemo zaključivanje i stjecanje pojmova
• potičemo kreativnost i kritičko razmišljanje
• pripremamo dijete za samostalno čitanje

Kada je najbolje čitati?

Nikad nije prerano, za svaku dob postoje prikladne slikovnice, knjige i priče.
Dobro je da postoji doba dana za čitanje – naveče, vikend, putovanja. Čitanje za laku noć je idealno jer tada možete biti opušteni i vi. Djeca ne vole rastanak u noć, a bliskost u čitanju ih opušta i daje im sigurnost.
Nakon čitanja obično slijede najljepši intimni trenuci između roditelja i djeteta kao što su grljeljnje i maženje.

Podijeli: