Koja su zlatna pravila dobrog slušanja kad razgovarate s djecom?

Razgovor s djetetom

Kad smo u poslu ili rastreseni, gotovo uvijek slušamo, a da ustvari ne čujemo ono što dijete govori. Neka istraživanja su pokazala da roditelji čuju tek trećinu onoga što dijete kaže. U nastavku možete pročitati neka zlatna pravila kako postati dobar slušatelj.

Nikada nemojte činiti dvije stvari u isto vrijeme

Ako ste zauzeti pripremanjem večere, a vaše najmlađe dijete dotrči da vam nešto kaže, tada je lako pasti u zamku da ga napola saslušate,jer slušate jednim uhom i ne obraćate osobitu pažnju na ono o čemu dijete govori. Bitno je odrediti važnost onoga što dijete želi reći. Ako kuhate u tom trenutku, kažite djetetu na lijep, ali odlučan način da ga ne možete saslušati, jer baš tog časa ne možete prekinuti posao. zatim dogovorite s njim vrijeme kad ćete moći posvetiti više pažnje. Većina djeca bit će ponosna što vi njihove ideje uzimate ozbiljno i što ćete im posvetiti svoje dragocjeno vrijeme. Smatrate li da je ono što će dijete reći važnije od ručka, prekinut ćete posao, sjesti i pažljivo ga saslušati.

Ne slušajte ako niste mirni

Jaka uzbuđenja (tjeskoba, srdžba i tako dalje) postaju prepreka kroz koju prolazi dječji govor. Ako ste doista došli do uvjerenja da je vaše dijete lijeno, uza sve čime ono pokušava objasniti svoje ponašanje, srdžba ograničava vaše slušanje. Emocije će vas samo još više potaknuti da kažete nešto čime ćete pokušati opravdati svoju srdžbu. Nikada ne slušajte ono što vam dijete želi reći prije nego se smirite kako biste mogli objektivno sagledati cijelu situaciju.

Aktivno slušanje se može naučiti

Aktivno slušanje je umijeće slušanja ne samo ušima nego i očima. Za pažljivo slušanje onoga što se govori, potrebno je imati vremena. Za posve malu djecu idealno je vrijeme kad odlaze na spavanje. Ako mislite da vaše dijete nešto muči, to možete provjeriti tako što ćete započeti nevezan prijateljski razgovor:  “Čini mi se da si nešto tužan. Da se nije nešto dogodilo?” Kad dijete počne pričati, gledajte da ga ne prekidate pokazujući zanimanje gestama. I onda kada vas stvari o kojima dijete govori uznemiruje, zadržite to za sebe. Bilo kakve kritičke primjedbe i prekidanje bili bi zapreke djetetu da izrazi bit problema.

Potičite djecu da se slobodno izražavaju, a vi šutite i pomno osluškujte. Dajte svojoj djeci vremena da se izraze, da razmišljaju  i da se ohrabre.

Podijeli: