Koja je uloga sudaca?

suđenje

U Bibliji u Starome zavjetu čitamo da je Bog, nakon smrti velikog izraelskog vođe Jošue, počeo podizati svome narodu suce. Zadatak sudaca bio je sličan zadatku kraljeva ondašnjih naroda, iako nisu imali tako velike ovlasti. Njihova služba bila je više volonterska, a djelovanje se ticalo vjerske čistoće te sprovođenje zakona.

Suci su vodili narod, usmjeravali ga da žive prema riječi Božjoj, čuvali su narod od lopuža, ubojica, lažova, moralnih izroda tako da su trebali suditi pravedno prema Zakonu, tj. riječi Božjoj. Za vrijeme dobrih sudaca narod je živio u pravdi i spokojno. Za vrijeme loših sudaca izraelski narod su snalazile svekolike nevolje od korupcije do ratova.

Kad čitamo te starozavjetne priče stare oko 3000 godina kao da čitamo današnje dnevne novine. Kao da se mi danas nalazimo u vrijeme loših sudaca. Mediji su ovih dana puni izvještaja o nekim korumpiranim sucima u Hrvatskoj. Iako još ne postoji službena optužnica, dokazi koje su mediji objavili su stravični. Oni koji su trebali čuvati narod od lopuža, ubojica i moralnih izopačenika s takvima su se družili, fotografirali i ljetovali što spada u kategoriju mita, odnosno korupcije.

Najnovije optužbe govore da je možda bilo i milijunskih iznosa mita… Što je još gore, onda ti neki preko medija drže moralne prodike, probaju opravdati svoje nadasve nemoralne i koruptivne radnje, još se i njima javno hvale, a državno odvjetništvo ignorira JAVNO priznanje kako je netko nekome dao mito, umjesto da podigne novu optužnicu i za davanje mita. U Bibliji čitamo da je izraelski narod u vrijeme loših sudaca i loših vladara propadao. Naš narod već dugo stenje i propada.

Kad se naši ljudi iseljavaju iz zemlje to nije zato što ne vole Lijepu našu, nego zato što više ne mogu živjeti pod teretom velikih poreza, mita, korupcije, loših sudaca i vladara. Gdje je rješenje?

Rješenje je u životu po riječi Božjoj Bibliji te sprovođenju zakona onih koji ih trebaju sprovoditi. Bolje da su zatvori puni nego da je Hrvatska prazna.

Mladen Dominić