Kako roditelji mogu pomoći djeci da budu dobri učenici?

škola

Škola je prvo samostalno iskustvo djece, iskustvo od temeljne važnosti za njihov budući život. Dijete se treba vlastitim snagama izboriti za poštovanje, prijateljstvo školskih kolega i pažnju učitelja.
Njegov rad će biti vrednovan, a kroz sve to stjecat će samopoštovanje. Djecu često vrijeđaju procjene roditelja koji posvećuju veću pažnju školskom uspjehu nego njihovoj osobnosti.Roditelji trebaju upoznati školsku sredinu, ritam rada učitelja, moraju imati opći uvid u školske predmete, knjige, lektiru itd. Trebaju pronalaziti motive za pohvale i ohrabrenja svojoj djeci, izbjegavajući poniženja i ismijavanja.

Oslonac djeci

Obitelj treba biti oslonac djeci. Djeca puno lakše uče od osobe koju poštuju i zato pažljivi roditelji ne kritiziraju nastavnike pred djecom, nego im svoje primjedbe daju u četiri oka. Primjer roditelja uvijek privlači. Ako otac i majka pokazuju oduševljenje novim knjigama, novim idejama, djeca također reagiraju na isti način.

Prostor i vrijeme za učenje

Djeca moraju imati miran, dobro osvijetljen kutak gdje će se u miru spremiti za školu. Treba točno odrediti vrijeme predviđeno za učenje. Djeca trebaju imati uravnotežen dnevni red, ali prihvaćen i nadziran. Trebaju osjećati odgovornost. Škola je njima prva i najvažnija stvar. Roditelji i djeca bi trebali promatrati s istog gledišta, to jest da je vide kao susret s prijateljima, kao način druženja i zajedničkog rada i učenja.