Kako pomoći agresivnoj djeci?

Agresivan dječak

Agresivnost je oblik energije koja  postaje destruktivna ako u nju ne posegne pravi odgojitelj.  To je osjetljiva točka u odgoju djece i mladih, pogotovo danas. Onaj tko živi agresivno u  ozračju punom nasilja, što će drugo postati nego razbijač. Današnja djeca izvrgnuta su velikim opasnostima.

Nasilje je zarazno

Nasilje je zarazno, kao što to svjedoče crne kronike. Postoji jaka potreba za manifestacijom nasilja među mladima, potreba da budu drugačiji, da  nadvladaju dosadu, da dožive nešto novo i poticaj da se prijeđe prag  uobičajenog. Roditelji ponekad sami gurnu djecu u to ogorčeno srljanje. Svakodnevno iskustvo nam govori da bahati uvijek pobjeđuju.

Sport može biti izvrsno usmjeravanja agresivnih nagona, ali navijači traže u njemu izliku za besmislene obračune mjesnih bandi. Važno je stoga pomagati djeci da ne padnu u zamku nabujale agresivnosti.

Reakcije na agresivnost

Kod odgoja roditelji bi trebali pripaziti kako će reagirati na agresivnost djece. Pred agresivnim ponašanjima svoje djece roditelji bi se trebali upitati: “Želim li graditi ili razbijati?” Graditi znači izbjegavati borbu za vlast, predlagati, a ne sukobljavati se, usmjeravati energiju svoje djece na pozitivan način.

Djeca trebaju izbjegavati dosadu i nerad. Djeca i mladi koji ništa ne rade, koji se ne bave kulturnim, sportskim i drugim aktivnostima moraju se “ispucati” u besmislenom agresivnom vladanju.

Roditelji ne smiju nikada nagrađivati agresivno ponašanje. Djecu kada surađuju treba pravedno nagraditi. Nažalost, neki roditelji posvećuju pozornost agresivnim gestama svoje djece, nego onim normalnim.

Nasilje dolazi od frustracija

Nasilno ponašanje često nastaje iz frustracija. Dijete koje ima samopoštovanja dovoljno je sigurno i nema potrebe da bude agresivno.Roditelji trebaju biti pravedni.  Mala djeca su jako osjetljiva na obiteljsku pravednost. Male doze pravila i reda u kući sprečavaju prave lavine sukoba i svađa.

Dati dobar primjer djeci

Kad roditelji viču i grde oni se odriču vlastite uloge zrelog moralnog vođenja i spuštaju se na razinu uzrujanog djeteta. Bitno je djeci predstaviti ideale i ukazati na ciljeve. Važno je često razgovarati s djecom o njihovim planovima, o tome što bi oni željeli, o njihovoj budućnosti.