Vjerujete li u Božićna čuda i što bi to bilo?

Božićno primirje 2014
YouTube snimka zaslona

Lijepo je vidjeti u cijeloj ružnoj slici rata jedno pravo božićno čudo. Nedaleko od gradića Ypresa u Belgiji, u jeku Prvog svjetskog rata dogodilo se nešto vrlo neobično. Britanski i njemački vojnici su tog 25. prosinca samovoljno prekinuli paljbu te zajedno proveli Božić. Božićno primirje iz 1914., koje je barem nakratko zaustavilo rat smatra se pravim božićnim čudom.

Tiha noć, sveta noć

Njemački vojnici su izašli iz rovova pjevajući „Stille Nacht, heilige Nacht“ (Tiha noć, sveta noć), pridružili su im se britanski vojnici pjevajući na engleskom „Silent night“, a potom Francuzi i Belgijanci. Prekinuli su paljbu, došli na područje ničije zemlje i zajedno proveli Božić u prijateljskom okruženju. Vojnici su se rukovali, a čak su razmjenjivali sitne darove poput hrane, duhana ili alkohola.

Na nekim područjima održane su zajedničke mise, a u duhu ondašnje vojne tradicije, dogovoreno je pokapanje vojnika palih na ničijoj zemlji. Govori se da se održala i nogometna utakmica. Iako povjesničari to opovrgavaju i tvrde da su pokušaji da se utakmica odigra postojali, ali da stanje zemlje nije dopuštalo, iz zapisa njemačkog satnika Kurta Zehmischa proizlazi da se ipak igralo. On je zapisao da su Englezi donijeli loptu iz svojih rovova i da je igra započela. Taj događaj opisao je riječima: „Veličanstveno, a opet, čudno.“

Spontano primirje

Pretpostavlja se da je u primirju sudjelovalo najmanje 100.000 vojnika, uglavnom britanskih i njemačkih i trajalo je 23. i 24. prosinca. U nekim područjima nastavilo se za Božić, pa čak i do Nove godine. Spontano uspostavljeno primirje nije proizvelo disciplinske mjere ni na jednoj strani.

Na Božić 1915. vojnici su pokušali ponoviti Božićno primirje iz 1914., no bez uspjeha. U usporedbi s razmjerima rata, primirje tijekom Božića 1914. moglo je utjecati samo na nekolicinu u to vrijeme i kao što znamo, nije imalo učinka na tijek rata ili zaustavljanje sukoba.

Mir i ljubav

Međutim, ono što je usprkos naporima i zahtjevima onih koji su bili na pozicijama moći, vojnike nakratko dovelo do prekida vatre, pokazalo je da su mir i ljubav i u kaotičnim, najkrvavijim i najtežim vremenima uvijek kadri pobijediti.

Snimljeno je nekoliko filmova o ovom poznatom događaju. Joyeux Noël (Sretan Božić) je epska ratna drama iz 2005. godine zasnovana na božićnom primirju iz prosinca 1914., a prikazuje navedeni događaj iz ugla francuskih, škotskih i njemačkih vojnika. Napisao ga je i režirao Christian Carion, a premijerno je prikazan izvan konkurencije na filmskom festivalu u Cannesu 2005. godine. Možete ga pogledati na YouTubeu klikom na poveznicu Joyeux Noël.