7 upozoravajućih znakova da je vaš brak ugrožen

Ugrožen brak

Svaka bračna veza je jedinstvena. Međutim, postoje uobičajeni znakovi upozorenja koji mogu ukazivati ​​na ozbiljne probleme u braku. Ako prepoznate te znakove, nemojte ih zanemariti i nadati se da će jednostavno nestati. Umjesto toga, morate sa supružnikom otvoreno, iskreno i s poštovanjem razgovarati o problemima u vašem braku. Razgovor može biti težak, ali je neophodan. Svaka će veza imati uspona i padova, ali postoje neki znakovi o kojima trebate dobro razmisliti kako biste utvrdili jesu li oni rezultat nečega što u vašem braku ne funkcionira dobro. Ovo je 7 uobičajenih znakova upozorenja da nešto ne štima i da je brak ugrožen:

1. Uvijek se međusobno kritizirate

Svakako, malo konstruktivne kritike može biti dobra stvar. Ali ako izričete više kritika nego pohvala, imate probleme. Istraživanja pokazuju da vam treba pet (ili više) pozitivnih interakcija kako biste se suprotstavili svakoj negativnoj i kako biste održali dobre odnose.

2. Više nemate seksualne odnose

Svi prolaze kroz periode uspona i padova u spavaćoj sobi. To što ne želite svaku večer strgati odjeću s partnera nije razlog za paniku. Ali ako ste oboje dovoljno fizički zdravi za seks, ali bez njega prolaze mjeseci ili čak godine, možda je dublji problem u pitanju, poput nedostatka emocionalne intimnosti ili romantike. Seks možda ne znači sve u vezi, ali važan je dio zdrave, romantične veze.

3. Imate isti argument iznova i iznova

Svađe se događaju u svakom braku pa i onom zdravom. Zapravo, istraživanja sugeriraju da parovi koji se učinkovito raspravljaju imaju 10 puta veću vjerojatnost da će imati sretniju vezu od onih koji probleme stavljaju pod tepih.

Ali ako vaše zajedničko vrijeme muče beskrajne ponavljanja istog argumenta i ne postoji rješenje, velika je vjerojatnost da postoji veliki prekid veze između vas. Ubrzo ćete se početi izbjegavati zbog straha da ne potaknete još jednu raspravu.

4. Više se ne svađate

Za razliku od prethodne točke, nedostatak rasprave također može signalizirati veliki problem. Moglo bi izgledati kao olakšanje, ako se vaša visoko konfliktna veza iznenada pretvori u nekonfliktnu vezu. Ali ako su zdrave rasprave prestale, to bi mogao biti znak da ste jedno ili oboje odustali od vašeg braka.

Svakako, puno svađa je zabrinjavajuće. No, potpuni izostanak razgovora ili rasprava mogao bi značiti da ne mislite da je u vašoj vezi ostalo išta za što se vrijedi boriti. Zapamtite, suprotno od ljubavi nije mržnja – to je ravnodušnost.

5. Ne uživate provoditi vrijeme zajedno

To je još jedno upozorenje. Shvaćate da biste radije vrijeme provodili s bilo kim osim s partnerom. Provođenje vremena odvojeno zdravo je za vašu vezu. Ali ako se neprestano opravdavate da sve slobodno vrijeme provodite daleko od partnera, već ste započeli postupak prekida.

6. Počinjete čuvati tajne

Sasvim je normalno da neke stvari želite zadržati za sebe. Međutim, namjerno čuvanje tajni – recimo, večerali ste sami sa suradnikom koji vas smatra privlačnim, ležerno se družili s bivšim ili kupili skupe cipele za koje ste rekli da nećete – jasan je znak upozorenja da vaša veza može biti u nevolji. Čuvanje tajni samo sadi sjeme nepovjerenja u vezi. Jednom kad je to povjerenje slomljeno, teško ga je popraviti.

7. Nije prva osoba koju nazovete

U zdravom braku svog partnera doživljavate kao osobu koja pruža emocionalnu podršku, u dobrim i lošim vremenima. Iako se možete povjeriti obitelji i prijateljima, to obično nije u istoj mjeri kao kada je u pitanju vaš partner. Vaš je partner ipak vaš “čovjek” i trebali bi biti tim.

Ako vaš partner nije prva osoba kojoj se obraćate kad ste tužni, ili da biste proslavili svoje uspjehe, to je siguran znak da je nešto pošlo po zlu.

Zaključak

Nemojte oklijevati da potražite pomoć. Ako smatrate da su problemi u vašem braku nerješivi, vrijeme je da zatražite pomoć stručnjaka.