7 savjeta za odabir pravog partnera za brak

odabir pravog partnera za brak

Što se tiče braka, odabir pravog partnera ključan je, ako želite da brak potraje. Ostatak svog života provest ćete s osobom za koju ste se odlučili.

Ne biste trebali žuriti s donošenjem ove odluke. Ako pogriješite, možda ćete do kraja života žaliti zbog te odluke. Mlade djevojke većinom imaju sliku u glavi kakav bi trebao biti idealan muškarac.

Svaka djevojka definitivno želi šarmantnog princa, odnosno fizički privlačnog, inteligentnog, sa smislom za humor i dobro situiranog. No, tijekom odrastanja i konačnog ulaženja u vezu, shvaćamo da postupak odabira pravog muškarca za udaju nije tako jednostavan kao što izgleda.

Bit će različitih udvarača iz različitih staleža, različitog izgleda i različitih karaktera, ali samo ti možeš izabrati pravu osobu za sebe.

Ne zaboravimo na pritisak obitelji i društva, osobito kada smo u kasnim dvadesetim (ili tridesetim) godinama, a na prstu nema traga zaručničkom prstenu. Najgore je kada odaberemo nekoga koga zaista volimo i s kime se želimo vjenčati, a obitelj se protivi našem odabiru.

U redu je pitati se kako odabrati pravog partnera za udaju. Pročitajte naše savjete kao pomoć pri donošenju ove životne odluke:

1. Udajte se za muškarca koji vas poznaje i dobro razumije

Razumijevanje je jako važno u braku. Sigurno ste izgradili razinu razumijevanja sa svojim partnerom prije nego što ste se odlučili udati za njega. Oboje biste se trebali dobro poznavati prije stupanja u brak. Vaše dobre osobine kao i mane, moraju biti poznate jednom i drugom.

Udajte se za muškarca koji bi mogao prepoznati vaše emocije. Mora znati kada ste ljuti i kada ste tužni, kada želite razgovarati i kada želite biti sami.

2. Odaberite muškarca koji vas iskreno voli i prema kojem osjećate isto

Ljubav je vrlo važan aspekt svakog braka odnosno veze. Kad želite izabrati pravog muškarca za udaju, morate biti sigurni da vas muškarac zaista voli i brine se o vama.

Izaberite čovjeka koji bi napravio sve da vas vidi sretnom, nekoga tko bi bio uz vas doslovno i u dobru i u zlu. Muškarac koji vas istinski voli i brine se o vama uvijek će vas poštovati – javno i kad ste sami. On nikada ne bi digao ruku da vas udari!

Udajte se za muškarca koji bi vas uhvatio kad padnete i držao kad ste povrijeđeni ili prolazite kroz teška vremena. On bi vas trebao voljeti bez obzira na to kako izgledate.

3. Udajte se za muškarca koji u vama vidi najbolje i iz vas izvlači ono najbolje

Pronaći muškarca koji vas stalno tjera da budete bolja verzija sebe nije baš lako, pa ako naiđete na takvog muškarca, ne dopustite mu da ode.

Kada razmišljate o muškarcu s kojim se želiš smiriti, pobrinite se da to bude osoba koja u vama uvijek vidi najbolje. To ne smije biti pesimist koji vas uvijek pokušava omalovažiti.

Trebao bi vas poticati da budete još bolja osoba. On mora pozitivno utjecati na vaš život. Trebao bi vas podržavati i podupirati da ostvarite sve ono što ste naumili.

Nemojte se smiriti s čovjekom koji je stalno zastrašen vašim napretkom ili uspjehom. Ako ne može biti sretan zbog vašeg uspjeha i postignuća, onda on nije pravi.

4. Udajte se za muškarca koji vam je najbolji prijatelj

Najbolji brakovi su oni u kojima su parovi međusobno najbolji prijatelji. Prijateljstvo je vrlo važan aspekt vašeg braka. Kad vas muškarac vidi kao svog najboljeg prijatelja, a i vi njega vidite kao svog najboljeg prijatelja, tada ćete oboje biti otvoreni i slobodni razgovarati o svemu i svačemu.

Udavanje za muškarca kojeg smatrate svojim najboljim prijateljem izuzetno je važno, jer ćete oboje imati vrlo blisku vezu i bolje razumijevanje jedno drugo. Istina je da ljubav može izblijedjeti, ali prijateljstvo će uvijek ostati.

Udajte se za muškarca s kojim se ne sramite podijeliti svoje najdublje tajne, bez straha da ćete biti kritizirani. Trebao bi vas gledati kao svog partnera, a ne podređenog kojeg koristi da nahrani svoj ego ili zadovolji svoje potrebe.

5. Udajte se za vrijednog muškarca usmjerenog na rast

Mislim da ne moram naglašavati koliko je važno da se udate za čovjeka vrijednog i usmjerenog na rast. Netko tko se stalno trudi biti najbolji u onome što radi i nije lijen.

Trebao bi znati da mu je dužnost brinuti se o obitelji i ne smije oklijevati u ispunjavanju te dužnosti. Trebao bi biti financijski stabilan do određene mjere kako bi izbjegli život u oskudici.

Ako se ne može brinuti sam o sebi, to znači da se još ne bi mogao brinuti za obitelj pa biste oboje trebali pričekati i poraditi na financijskoj sigurnosti prije nego razmislite o braku.

6. Za svog partnera odaberite obzirnog muškarca

Pri  izboru pravog muškarca za udaju, pobrinite se da bude obzirna osoba. Nijedan čovjek nije savršen, svi imamo slabosti i mane pa se udajte za muškarca koji vas prihvaća onakvima kakvi jeste.

On bi trebao biti ponosan na vas i ponosan što je s vama bez obzira na vaše mane. Ne bi se trebao brzo ljutiti, ne bi trebao biti previše strog i trebao bi vam dati prostora da se izjasnite prije donošenja bilo kakvih zaključaka i velikih odluka.

Prilikom donošenja odluka trebao se pobrinuti da je odluka koju donosi dobra za vas oboje. Ne bi trebao biti sebična osoba.

7. Udajte se za muškarca koji dijeli vaše vrijednosti i uvjerenja

To uvelike pridonosi uspjehu brakova i veza, ali parovi to često zanemaruju. Biti s muškarcem koji dijeli iste vrijednosti i uvjerenja kao i vi, eliminirat će mogućnost sukoba oko takvih stvari. Porazgovarajte s njim o važnim pitanjima i saznajte koji su njegovi stavovi oko toga. Pronaći pravog partnera za dugoročnu i sretnu vezu zahtijeva od vas trud, vrijeme i želju da ga stvarno upoznate kao osobu. Onaj najvažniji dio čovjeka nevidljiv je izvana. Kako netko reagira na izazovne situacije, psuje li, ima li neke poroke ili skrivene ovisnosti. Ovo su stvari koje bitno utječu na kvalitetu buduće veze odnosno braka.

Zaključak

Odabir pravog partnera za brak nadilazi djevojačke maštarije i zato nemojte brzati. Uzmite u obzir da prvi dojam često vara. Za prepoznavanje nečijeg karaktera potrebno je dulje vremena. Promatrajte osobu kako se ponaša u društvu, kako se odnosi prema drugima. Ako vam se čini da nešto ne štima, pričekajte, nikamo ne žurite. Razvod braka nikad nije sretan i jednostavan postupak, pogotovo ako imate zajedničku djecu i imovinu. Zato se potrudite dobro upoznati osobu prije konačnog DA.

Kako prepoznati nalazi li se vaš brak u krizi pročitajte ovdje: 7 upozoravajućih znakova da je vaš brak u krizi