20 zanimljivosti o ljudskom tijelu

Tijelo

LJudsko je tijelo složeno, nevjerojatno, jezivo, ali ponajviše od svega, ono je izuzetno. Kreće se, osjeća, razmišlja i raste, a istovremeno je sposobno za razmnožavanje, obnavljanje i samoobranu. Donosimo vam 20 zanimljivosti o ljudskom tijelu koje možda niste znali.

1. Probavne kiseline u želucu su dovoljno jake da rastvore cink. Srećom, stanice u sluznici želuca se obnavljaju dovoljno brzo da kiseline nemaju vremena da ga rastvore.

2. Pluća sadrže više od 300.000 miliona kapilara (sićušne krvne žile). Ako bi ih raširili od kraja do kraja, ukupna širina bi iznosila 2.400 km.

3. Testisi proizvode 10 miliona novih stanica sperme svaki dan – dovoljno da bi jedan muškarac mogao popularizirati cijeli planet u samo šest mjeseci!

4. Ljudska kost je jaka kao granit. Blok kosti veličine kutije šibica može podnijeti težinu od 9 tona – to jest, četiri puta više od betona.

5. Noktima je potrebno šest mjeseci da izrastu od baze do vrha.

6. Najveći organ u tijelu je koža. Odraslog čovjeka pokriva oko 1.9 m2. Koža se konstantno obnavlja – u životu prosječne osobe, oko 18kg kože će biti odbačeno i zamjenjeno novom.

7. Kada spavate, narastete za oko 8mm. Sljedećeg dana se ponovo smanjite na svoju predhodnu visinu. Razlog tome je što se diskovi hrskavice stistnu poput spužve kada stojite ili sjedite.

8. Prosječna osoba na Zapadu pojede oko 50 tona hrane i popije oko 50.000 litara tekućine tokom života.

9. Svaki bubreg sadrži 1 milion individualnih filtera. U prosjeku, oni filtriraju oko 1,3 litara krvi po minuti, a izbace do 1,4 litara urina dnevno.

10. Fokusni mišići očiju se pokrenu oko 100.000 puta na dan. Da bi mišići nogu postigli isto, trebali bi hodati 80 km svaki dan.

11. Jedno krvno zrnce napravi potpuni krug u tijelu za samo 60 sekundi.

12. Oči primaju oko 90 posto svih informacija, što nas u osnovi čini vizualnim stvorenjima.

13. Ženski jajnici sadrže gotovo pola miliona jajnih stanica, a samo oko 400 njih će ikada dobiti priliku da stvore novi život.

14. Nervni impulsi putuju do i iz mozga brzinom od 274 kilometra na sat.

15. Težina tipičnog ljudskog mozga iznosi oko 1,4 kg. Mozak sadrži nekoliko milijardi neurona spojenih stotinama triliona sinapsi.

16. Krv pređe 96.540 km kroz tijelo prosječnog čovjeka. Svaki dan! Dužina Zemljinog ekvatora je oko 40.070 kilometara. Prema publikaciji objavljenoj na Franklin Institutu, procjenjuje se da bi sve krvne žile u ljudskom tijelu, kada bi se mogle razvući od kraja do kraja, okružile Zemlju četiri puta. To znači da tijelo odrasle osobe sadrži oko 160.000km arterija, vena i kapilara.

17. U prosjeku, žene trepnu duplo više puta od muškaraca

18. Zubi počinju rasti šest mjeseci prije nego što se beba rodi.

19. Ukoliko se prejedete, vaš sluh oslabi.

20. Vaš nos može zapamtiti 50.000 različitih mirisa.