10 navika za bolje zdravlje vaše djece

Želim više - zdravlje

Svi žele da njihova djeca budu zdrava i sretna. Kako bismo došli do tog cilja trebamo usvojiti deset navika koje mogu pomoći da naša djeca budu zdravija.

U slučaju da deset stvari zvuče kao puno za pamćenje, dobra vijest je da neke navike sigurno već imate razvijene. U nastavku pročitajte 10 najvažnijih zdravih navika za djecu:

1. Voće i povrće

Pola obroka neka čine voće i povrće. Ovo je naša preporuka broj jedan. Djeca koja u svakom obroku jedu voće i povrće unose hranu bogatu vlaknima i hranjivim sastojcima.  Nastavite pripremati uravnotežene obroke i svjesno se odlučite na zdravu prehranu.

2. Smanjite unos šećera

Smanjite dodane šećere. Prosječno dijete dobiva 16% ukupnih kalorija iz dodanih šećera, čak 10 žličica šećera dnevno. Dodani šećer povezan je s dječjom pretilošću, kroničnim bolestima, problemima u ponašanju i još mnogo toga.

3. Naučite razlikovati proteine

Proteini su vitalni za razvoj mozga i mišića kod djece. Plodovi mora, pureće i pileće bijelo meso, nemasna junetina, jaja, mliječni proizvodi, grah, grašak, orašasti plodovi i sjemenke dobri su izvori proteina koji se trebaju uključiti u dječju prehranu.

4. Pazite na higijenu zubi

Bitno je imati dobru oralnu higijenu. Navika pranja zubi dva puta dnevno od malih nogu, pomoći će u sprječavanju karijesa i bolesti desni. Održavanje higijene zubi također uključuje i unos manje slatkiša, posebno se preporučuje konzumiranje vode umjesto soka.

5. Odaberite cjelovite žitarice

Cjelovita pšenica, smeđa riža, zobene pahuljice pa čak i kokice su hrana od cjelovitih žitarica koja osim energijom opskrbljuje tijelo vlaknima i vitaminom B.

6. Držite se četiri obroka dnevno

Neka djeca mogu imati smanjeni apetit i nemaju želju za kušanjem nove hrane. U redu je ako djeca ogladne između obroka. Međuobrok treba biti zdrav, kao što je npr. jabuka ili banana. Treba izbjegavati jedenje grickalica i slatkiša koji mogu pokvariti apetit za glavnim obrokom.

7. Uvedite red za spavanje

Uz današnje pretrpane rasporede, dobra rutina spavanja teško se može održati. Djeca koja dobivaju preporučenu količinu sna za svoju dob tjelesno su, mentalno i emocionalno zdravija.

8. Ograničite unos industrijskih prerađevina

Mnoge zdrave namirnice poput kruha od cjelovitih žitarica i maslaca se “prerađuju”. Ne trebate izbjegavati ovu hranu. Ali pokušajte ograničiti prerađenu hranu koja uključuje umjetna bojila, konzervanse, rafinirane masti, brašno i dodane šećere. Posebno izbjegavajte mesne prerađevine kao što su paštete, hrenovke i salame.

9. Pijte više vode

Djeca ne trebaju zaslađena pića. Pića zaslađena šećerom kriva su za mnoge zdravstvene probleme koji danas muče djecu, uključujući dječju pretilost. Ovi napici također zamjenjuju hranu koja sadrži hranjive sastojke i vlakna, a koja su djeci potrebna. Držite se zdravih napitaka bez šećera.

10. Provodite vrijeme na otvorenom

Dokazano je da djecakoja svakodnevno provode  vrijeme na otvorenom, baveći se igrama koje iziskuju tjelesnu aktivnost uživaju u boljem snu, boljem mentalnom zdravlju, poboljšanoj koncentraciji u školi i snažniji su.  Jednako tako pola sata šetnje s djecom svima može dobro doći za zdravlje.

Pokušajte primjeniti ova pravila u svakodnevnom životu i vrlo brzo ćete uvidjeti da imaju smisla i rezultati neće izostati.